Škvarkový závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- sádlo 100 gramů
- škvarky 100 gramů (mleté)
- vejce 1 kus
- ocet 2 lžíce
- sůl
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce (na vyválení)
Na náplň:
- jablka 1 kilogram
- škvarky 100 gramů (lehce rozdrcené)
- chléb toastový 3 plátky
- cukr 5 lžic
- šťáva citronová 1 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme mouku se škvarky, přidáme vejce rozšlehané s vodou a solí, ocet a vypracujeme jemné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.
Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, pokapeme šťávou z citronu, přisypeme polovinu cukru a opatrně promícháme, aby se plátky nerozlámaly.
Na pánev nasypeme škvarky, přisypeme toastový chléb, který jsme rozsekali v robotu na drť a při střední teplotě mícháme, než začne zlátnout. Pak přisypeme zbylý cukr a necháme ho za stálého míchání lehce zkaramelizovat.
Odleželé těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 mm. Do středu každého plátu navršíme v pruhu polovinu jablek a posypeme je polovinou zkaramelizovaných škvarků. Jednu podélnou stranu pak přehneme přes náplň, druhou stranu
potřeme po délce na okraji tence vodou a přehneme přes přehnutou stranu.
Konce každého závinu pevně smáčkneme a záviny přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut. Pokud těsto začne příliš tmavnout, zakryjeme ho listem alobalu.
Poznámka k receptu
Náplň můžete ještě vylepšit trochou mleté skořice, opraženými nasekanými ořechy
Načítám komentáře...