Sladké zelné ranečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (na pomoučení válu)
- cukr moučkový 1 lžíce (na pocukrování)
- listové těsto 500 gramů
Na náplň:
Postup přípravy
Rozinky a sušená jablka (nebo meruňky) propereme v teplé vodě, scedíme, necháme odkapat a jablka nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na rozehřátém másle. Přidáme zelí nakrájené na nudličky, podlijeme troškou vody a dusíme 25 - 30 minut. Vmícháme rozinky a jablka, ochutíme citrusovou šťávou a nádivku necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 3 mm. Vykrájíme z něj kolečka nebo čtverce, do středu každého dáme trochu vychladlé nádivky a prsty ho smáčkneme do tvaru ranečku.
Ranečky přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova asi 18 - 20 minut v troubě vyhřáté na 190°C. Před podáváním ranečky poprášíme cukrem.
Poznámka k receptu
Ranečky na talíři doplňte zakysanou smetanou, jogurtem nebo dotuha ušlehanou smetanou.
Načítám komentáře...