Slavnostní jablečný závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- Hera 500 gramů
- voda 2,5 decilitru
- vejce 1 kus
- ocet 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce (na potření)
- mandle 50 gramů (oloupané, nasekané, na posypání)
Na náplň:
- jablka 5 kusů
- hroznové víno 250 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů (mleté)
- rozinky 50 gramů
- meduňka 1 hrst
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s vejcem, octem a solí a postupně přiléváme vodu. Vypracujeme hladké pružné těsto, vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do mikrotenové fólie a necháme ho v chladničce odležet.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu do kříže a zabalíme do něj Heru. Těsto zlehka rozválíme do obdélníku, přeložíme a opět rozválíme na obdélníkový plát. Složíme ho jako noviny a tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Hotové těsto necháme v chladničce znovu 20 minut odležet.
Odleželé těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme je na tenké pláty. Každý posypeme nejprve mletými ořechy, pak ho obložíme omytými a na plátky nakrájenými neoloupanými jablky, rozpůlenými bobulemi vína, nasekanou meduňkou a rozinkami, vše pocukrujeme a zavineme.
Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Záviny vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Načítám komentáře...