Slovinská potica
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 320 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- cukr 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 1,5 decilitru (vlažné)
- droždí 30 gramů
- rum 2 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na náplň:
Postup přípravy
V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko a přidáme i zbylý cukr. Pak přilijeme žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme rozpuštěný vlažný tuk, rum a citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout.
Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Mléko svaříme s ořechy a necháme vychladit. Strouhanku opražíme na másle a necháme vychladnout. Do ořechů zamícháme cukr, med, smetanu, koření a nasekané rozinky a na závěr vmícháme sníh z bílků.
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu na co nejtenčí plát. Potřeme ho náplní, stočíme jako závin a vložíme do vymazané a vysypané formy na chlebíček nebo bábovku. Necháme ho znovu asi 20 minut nakynout a pečeme asi 50 minut při 175 °C. Pokud začne těsto příliš tmavnout, snížíme trochu teplotu a těsto zakryjeme alobalem.
Načítám komentáře...