Štrúdl Máňa
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1,5 hrnku
- voda 1 hrnek
- máslo 2/3 kostky
- žloutek 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- sůl
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce (na pomoučení)
- vejce 1 kus (na pomazání)
Na náplň:
- skořice 3 lžíce (mletá)
- jablka 6 kusů
- piškotové drobečky 1/2 hrnku
- rozinky 1/2 hrnku
- ořechy vlašské 1/2 hrnku (drcené)
- rum hnědý - tuzemský 4 lžíce (40%)
- med 3 lžíce
- cukr vanilkový 3 lžíce
Postup přípravy
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo, promícháme, přidáme žloutky a přilijeme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.
Rozinky zalijeme rumem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát. Povrch posypeme drcenými piškoty, nakrájenými jablky, drcenými ořechy, skořicí, cukrem a slitými rozinkami a vše pokapeme medem.
Každý obdélník těsta i s náplní zavineme, okraje pevně stiskneme a záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 175°C
a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Načítám komentáře...