Sváteční staročeský závin
Seznam surovin
- listové těsto 400 gramů
- máslo 120 gramů
- cukr moučkový 90 gramů
- mandle 40 gramů (loupané)
- rozinky 50 gramů (namočené v rumu )
- vejce 5 kusů
- citronová kůra 1 lžička
- brambory 260 gramů (vařené ve slupce)
- mouka (na vál)
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte citronovou kůru, rozinky a pokrájené mandle a vše smíchejte s nastrouhanými bramborami. Z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho lehce do směsi.
Listové těsto rozdělte na 2 nebo 3 díly a vyválejte je na pomoučeném vále na tenké pláty. Každý potřete bramborovou nádivkou, stočte do závinu a přendejte na pečicím papíře vyložený plech (nebo můžete plech důkladně vymazat máslem).
Záviny potřete rozkvedlaným vejcem, propíchněte na několika místech vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Teplotu po 5 minutách snižte na 180°C a záviny upečte dozlatova. Vychladlé posypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým a nakrájejte na řezy.
Načítám komentáře...