Švestkový závin s kávovo - pěnovou omáčkou
Seznam surovin
- listové těsto 400 gramů
- perník 60 gramů (strouhaný)
- máslo 30 gramů
- cukr krupice 2 lžíce
- rum 30 mililitrů
- švestky 900 gramů (čerstvé nebo mražené)
- máslo 20 gramů (na potření)
- skořice 1 lžička (mletá)
Na omáčku:
Postup přípravy
Švestky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Pokud použijeme švestkový kompot, slijeme šťávu a švestky necháme odkapat.
Perník nastrouháme a v hluboké pánvi na másle osmahneme. Když perník začne vonět, přisypeme cukr a při střední teplotě mícháme, dokud se cukr neroztaví. Odstavíme a necháme vychladnout.
Listové těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na tenký plát. Posypeme perníkem, poklademe švestkami, posypeme trochu skořicí, pokapeme rumem a zavineme. Pomocí utěrky přeneseme závin na plech s pečícím papírem, potřeme máslem a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 185°C a pečeme dozlatova.
Závin necháme částečně zchladnout a nejlépe vlažný nakrájíme na porce a doplníme kávovou omáčkou.
Kávovo-pěnová omáčka:
Do kulaté mísy ze skla nebo nerezu nalijeme odměřenou vodu, přimícháme kávu. Když se rozpustí, přišleháme žloutky s cukrem a skořicí. Mísu posadíme do kastrolu s vodou, která je těsně před
započetím varu - teplota nesmí překročit 90°C. Bez přestání musíme šlehat 10 - 12 minut dokud nám nevznikne jemná, lesklá pěna, která je zároveň dostatečně tuhá, že drží tvar. Teplota pěny nesmí při šlehání překročit 65°C.
Načítám komentáře...