Švestkový závin s mákem
Seznam surovin
- cukr moučkový 1 lžíce ( na posypání)
- strouhanka 2 lžíce ( pod švestky)
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- mléko 1,25 decilitru
- Hera 100 gramů
- droždí 20 gramů
- cukr krupice 2 lžíce
Na náplň:
- maková náplň 200 gramů (hotová jako do buchet)
- švestky 200 gramů (i mražené)
- cukr krystal 70 gramů
- vejce 1 kus
Postup přípravy
V míse rozdrobíme do prosáté mouky droždí. V hrnku rozpustíme tuk, přidáme mléko a cukr a směs vlijeme do mísy. Ze surovin vypracujeme těsto, vytvoříme bochánek, zakryjeme ho utěrkou a necháme 15 minut kynout.
Rozmražené švestky smícháme s cukrem. Těsto rozválíme na obdélníkový plát, střed posypeme strouhankou a švestky na ni naskládáme těsně vedle sebe ve dvou řadách. Na švestky dáme 1/2 makové náplně připravené podle návodu a na ni další řadu švestek a zbylou náplň. Kraje těsta přehneme dovnitř a připravený závin zabalíme.
Těsto přendáme na plech s papírem na pečení, vrch potřeme vejcem a závin pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový moučník pocukrujeme.
Načítám komentáře...