Tajná štrúdla ze Smolenic
Seznam surovin
Těsto:
- mouka 200 gramů (kvalitní, nejlépe typu 00)
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- mléko 100 mililitrů (vlažné)
- máslo 50 gramů
- ocet 1 lžíce
Náplň a na dokončení:
- olej (na potření těsta)
- strouhanka 2 hrsti
- mák 200 gramů (mletý)
- cukr krystal 4 hrsti
- hroznové víno 4 hrsti (tmavého, nejlépe modrého portugalu)
- sádlo (nebo olej na pomazání štrůdlu)
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin vypracujte ručně těsto (bude to trvat asi 15 minut a ruční práce je kvůli teplotě rukou nutná). Pak těsto uložte minimálně na 6 hodin (ale klidně i na 2 dny) do chladničky odležet.
2. Chladné těsto rozdělte na dvě části a obě postupně rozválejte, potřete olejem, poprašte strouhankou a posypte mletým mákem, cukrem a zrnky vína.
3. Oba pláty zaviňte, potřete je sádlem nebo olejem a při 195 ºC asi 25 minut pečte dorůžova.
Poznámka k receptu
Tento recept pochází z Malokarpatské vinařské oblasti, kde na vinicích dozrávají krásné tmavé bobulky modrého portugalu. Velké vodnaté bobulky konzumního vína z hypermarketu je tak docela nenahradí, pokuste se raději sehnat hrozen s drobnými bobulkami od vinaře.
Načítám komentáře...