Tažený štrúdl
Seznam surovin
- voda 100 mililitrů (vlažná )
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
- vejce 1 kus
- ocet 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 4 lžíce (rozpuštěné)
- strouhanka 4 lžíce (opečená)
- jablka 500 gramů (nahrubo nastrouhaná )
- rozinky 1 hrst
- ořechy vlašské 1 hrst
- cukr 1 hrst
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
Postup přípravy
Ve vodě rozšlehejte máslo, vejce, ocet a sůl. Do tekutiny postupně přidávejte mouku, až vznikne vláčné ne moc tuhé těsto.
Těsto na vále důkladně propracujte (alespoň 10 minut), pak ho zakryjte zahřátým kastrolem a nechte 1 - 2 hodiny odpočinout.
Odpočaté těsto vytáhněte na co nejtenčí placku (nejlépe na starším ubruse), pokropte ji rozehřátým máslem, posypte strouhankou, pokryjte jablky, rozinkami a ořechy, posypte podle chuti cukrem a skořicí.
Pomocí ubrusu stočte těsto do závinu, přendejte na plech (vymazaný nebo vyložený pečicím papírem), potřete máslem a v předem vyhřáté troubě upečte dozlatova.
Načítám komentáře...