Tažený závin s jablky a vínem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 1,5 decilitru
- máslo 20 gramů
- ocet 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na posypání utěrky)
- žloutek 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- máslo (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- jablka 700 gramů (oloupaná)
- hroznové víno 300 gramů
- cukr krupice 100 gramů (nebo i méně)
- strouhanka 80 gramů
- máslo 10 lžic (rozpuštěné)
- rozinky 2 lžíce
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku se solí, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěného máslo a ocet. Přidáme vejce a nejprve nožem a pak rukama zpracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odpočinout. Pak těsto rozdělíme na dva díly.
Jeden díl těsta položíme na utěrku posypanou moukou a rozválíme ho na obdélník. Pak ho rukama opatrně vytahujeme do všech stran, až je těsto velmi tenké. Poklademe ho polovinou jablek nakrájených na plátky, posypeme krupicovým cukrem a rozinkami, poklademe kuličkami hroznového vína, poprášíme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem. Okraje těsta zahneme a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a překlopíme na plech vyložený papírem na pečení. Stejným způsobem zpracujeme i druhý díl těsta.
Oba záviny potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka, vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Místo rozinek můžete do závinu přidat mleté ořechy.
Načítám komentáře...