Tažený závin s meruňkami a višněmi
Seznam surovin
- voda 100 mililitrů (vlažná )
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
- vejce 1 kus
- ocet 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- cukr (na posypání)
- skořice (na posypání)
- rum (na potření)
- máslo 1 lžíce (na potření)
Na náplň:
- máslo 4 lžíce
- strouhanka 4 lžíce (opečená)
- meruňky 500 gramů
- višně 1 šálek
Postup přípravy
Ve vodě rozšlehejte máslo, vejce, ocet a sůl. Do tekutiny postupně přidávejte mouku, až vznikne vláčné ne moc tuhé těsto, které na vále důkladně propracujte, pak je zakryjte zahřátým kastrolem a nechte 12 hodiny odpočinout.
Odpočaté těsto tence vytáhněte na velký plát nejlépe na starším ubruse, pokapejte rozehřátým máslem, posypte nasucho opečenou strouhankou, pokryjte vypeckovanými meruňkami a višněmi a posypte podle chuti cukrem a skořicí.
Pomocí ubrusu stočte plát do závinu, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rumem a máslem a vložte do předehřáté trouby. Při 180°C upečte dozlatova (asi 30 minut).
Poznámka k receptu
Horký závin posypte moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...