Tvarohovo-hruškový závin
Seznam surovin
- hrušky 400 gramů (vyzrálé)
- listové těsto 200 gramů
- tvaroh měkký 200 gramů (na pečení)
- máslo 20 gramů (změklé)
- žloutek 1 kus
- strouhanka 3 lžíce
- cukr 3 lžíce
- rozinky 2 lžíce (namočené ve lžíci rumu)
- máslo 1 lžíce (na opečení strouhanky)
- šťáva citronová 2 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- bílek (na potření)
Postup přípravy
Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostky a promícháme s citronovou šťávou a rozinkami. Dvě lžíce cukru rozmícháme s citronovou kůrou, žloutkem, změklým máslem a tvarohem dohladka. Strouhanku opečeme za stálého míchání dozlatova na lžíci másla, vmícháme zbylý cukr a ještě krátce zvolna opražíme.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na široký obdélník silný asi 1 mm. Asi 5 cm od delšího kraje těsta rozetřeme pruh tvarohové náplně, přehneme přes ní okraj těsta a opatrně zavineme směrem do středu, až se okraj těsta přetočí na volné těsto. Vedle podélně nasypeme hrušky a posypeme je větší částí opražené strouhanky. Volné okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a těsto zavineme i přes hrušky až k okraji.
Kraje těsta k sobě přimáčkneme, závin přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme bílkem, posypeme zbylou strouhankou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Když závin začne zlátnout, zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme ještě asi 20 minut.
Načítám komentáře...