Vánoční jablečný závin
Seznam surovin
Těsto:
- listové těsto 400 gramů (máslové)
- mouka pšeničná hladká (na podsypání těsta)
- perník (najemno nastrouhaný)
- jablka 1 kilogram (sladkokyselé)
- skořice (na posypání)
- koření perníkové (badyán, hřebíček, skořice)
- cukr 2 lžíce
- rozinky 50 gramů (namočené v rumu)
- med 2 lžíce
- ořechy vlašské 50 gramů
- žloutek 1 kus (na potření)
- ztužovač šlehačky (k podávání)
Vanilkový krém:
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- vanilka 1 kus (celá nebo mletá)
- žloutek 2 kusy
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
1. Rozinky s rumem ohřejte (ale nevařte!) a poté nechte v alkoholu zcela vystydnout.
2. Těsto rozdělte na dva díly. Každý pak na pouze lehce pomoučené ploše rozválejte do tvaru obdélníku.
3. Podél středové osy (delší strany) ho hustě posypte perníkem a poklaďte polovinou na kousky pokrájených (nebo hodně nahrubo nastrouhaných) jablek.
4. Posypte skořicí a perníkovým kořením, cukrem, slitými rozinkami, polijte medem (kažý závin jednou lžící) a nakonec nahrubo nasekanými ořechy.
5. Oba kratší konce zahněte dovnitř spolu s jednou delší stranou a potřete žloutkem. Nyní přeložte i druhou delší stranu tak, aby se obě překrývaly, a také potřete žloutkem.
6. Přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Totéž udělejte s druhou částí těsta a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Závin podávejte nakrájený na kousky, se šlehačkou a vanilkovým krémem.
7. Krém připravte následujícím způsobem: Do smetany dejte dřeň z vanilky nebo vanilkový prášek. Přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a chvíli nechte stát stranou.
8. Potom dejte nádobu se smetanou nad vroucí vodní lázeň, do smetany přidejte rozmíchané žloutky s cukrem a krém míchejte na mírném ohni tak dlouho, až pěkně zhoustne. Přelijte ho do ozdobných misek a podávejte k závinu.
Načítám komentáře...