Základní závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- voda 4 lžíce
- vejce 1/2 kusu (rozšlehané)
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- tvaroh měkký 1 lžíce
- ocet 1 lžička
- sůl
- tvarohová náplň
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vodu smíchanou s octem, vejcem a solí. Tvaroh promícháme se změklým máslem a zapracujeme jej do moučné směsi. Rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu část položíme na papír na pečení velký jako dno plechu, na kterém závin budeme péct, a těsto vyválíme po celé ploše papíru na velmi tenký plát. Kromě okraje jedné z dlouhých stran potřeme celý plát těsta rozehřátým máslem a navrch rozetřeme polovinu vychladlé náplně.
Kratší kraje přeložíme ke středu, okraj těsta bez náplně mírně potřeme vodou a závin opatrně pomocí papíru stočíme. Spoj přimáčkneme, závin přetočíme spojem dolů a i s papírem jej přendáme na plech. Potřeme zbylým máslem a stejným způsobem připravíme také druhý závin. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 30 minut dozlatova.
Načítám komentáře...