Závin z letních jablek
Seznam surovin
- jablka 1 kilogram
- listové těsto 350 gramů
- cukr 100 gramů
- perníkové drobečky 1 hrnek
- rozinky 80 gramů
- máslo 60 gramů
- vaječný koňak 1/2 decilitru
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostky a vložíme do mísy. Přidáme cukr a šťávu vymačkanou z citronu a promícháme.
V pánvi rozehřejeme třetinu másla, přidáme rozinky a krátce je za stálého míchání opečeme. Když se začnou nafukovat, zalijeme je vaječným likérem a stáhneme z ohně. Na zbylém másle krátce za stálého míchání opečeme třetinu perníkových drobečků.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 mm, do středu rozložíme jablka promíchaná s vychladlými rozinkami a vše posypeme opraženými drobečky.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přední delší stranu těsta přehneme přes náplň. Pak přes náplň přeložíme i protější delší stranu a těsto na krajích závinu k sobě dobře přimáčkneme a stočíme pod závin. Přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřeme vejcem, posypeme zbylými perníkovými drobečky, závin vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Před podáváním závin pocukrujeme a nakrájíme.
Načítám komentáře...