Zelný závin s tvarohem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (na pomoučení válu)
- cukr moučkový (na poprášení, pocukrování)
- smetana 1 kus (33 % na potření, pomazání)
Na náplň:
- cukr moučkový 2 lžíce
- tvaroh měkký 125 gramů (jemný )
- vejce 2 kusy
- švestky 50 gramů (sušené, vypeckované )
- máslo 50 gramů
- mandle 30 gramů (nahrubo nakrájené)
- sádlo 30 gramů (škvařené )
- cukr krupice 2 lžíce
- šťáva citronová 3 kapky
- sůl 1 špetka (podle chuti )
- zelí bílé 800 gramů (hlávkové )
Na těsto:
- voda 1 decilitr (vlažná)
- vejce 1 kus
- strouhanka 6 lžic
- sůl 1 špetka
- olej 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
Postup přípravy
Zelí nakrájíme na tenké nudličky a překrájíme je na drobnější kousky. V kastrolu rozehřejeme sádlo a rozpustíme v něm cukr. Když získá žlutou barvu, přidáme máslo a zelí, lehce osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme 40 - 45 minut. Po vychladnutí k zelí vmícháme tvaroh prošlehaný se žloutky, moučkový cukr, překrájené sušené švestky a nahrubo nakrájené mandle a nádivku uložíme do chladničky.
Mouku promícháme se solí. Přilijeme rozšlehané vejce s olejem a pomocí vlažné vody zaděláme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélník. Na delších stranách jednoho obdélníku necháme asi 6 cm široký volný pruh a zbylý pruh ve středu posypeme polovinou strouhanky. Z bílků a trošky citronové šťávy vyšleháme sníh a vmícháme ho po částech do nádivky. Polovinu nádivky rozdělíme na pruh strouhanky, přehneme přes ni nejprve jednu delší stranu plátu a pak i druhou, boční okraje těsta zahrneme pod závin a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Stejně připravíme i druhý závin.
Oba záviny potřeme smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 175°C a pečeme 50 - 55 minut dozlatova. Vychladlé záviny poprášíme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...