Zelten - jihotyrolský ovocný chlebíček
Seznam surovin
- fíky 500 gramů (sušené)
- rozinky 250 gramů (sultánky)
- rozinky 250 gramů (zlaté)
- ořechy vlašské 60 gramů
- ořechy piniové 120 gramů
- mandle 120 gramů (loupané)
- pomerančová kůra kandovaná 25 gramů
- citronová kůra kandovaná 25 gramů
- ořechy lískové 60 gramů
- rum 30 mililitrů
- med 70 gramů
- víno červené 50 mililitrů
- pomerančová kůra 1 lžíce (strouhaná)
- citronová kůra 1 lžíce (strouhaná)
- hřebíček 1 lžička (mletý)
- muškátový oříšek 1 lžička (mletý)
- nové koření 1 lžička
Na chléb:
- voda 200 mililitrů (vlažná)
- mouka 100 gramů (pšeničná)
- mouka žitná 150 gramů
- droždí 25 gramů
- sůl
- olej 1 lžíce
- anýz 1 lžíce
Na ozdobení:
Postup přípravy
Jemně pokrájíme všechno sušené i kandované ovoce a ořechy. Dáme do mísy srozinkami, citrónovou a pomerančovou kůru a skořením, dobře promícháme a přidáme rum, med a víno. Necháme máčet přes noc.
Druhý den zdroždí uděláme kvásek, přidáme obě mouky, sůl, olej a anýz a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi půl hodiny v teple. Do těsta zamícháme ingredience.
Vypracujeme malé tenké bochánky (cca 2,5 cm), potřeme je sirupem nebo medem, zdobíme kandovaným ovocem a mandlemi a pečeme na 160°C cca. 45 min. Vprůběhu pečení bochánky občas potřeme sirupem.
Necháme vychladnout a uchováváme na chladném místě, aby chlebíčky pěkně zvláčněly.
Poznámka k receptu
Rozpis na ovocnou směs je přibližný. Můžete nahradit jinými druhy, jen by měl být dodržen přibližný poměr ovoce/ořechy.
Načítám komentáře...