ZLATÉ KOBLIHY
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 330 gramů
- mléko 180 mililitrů
- cukr krupice 50 gramů
- sádlo 35 gramů
- vejce 1 kus (velké)
- droždí sušené 7 gramů
- sůl 1 špetka (velká)
- olej (rostlinný na smažení)
- čokoláda hořká (na namáčení)
- zlatý prach (jedlý)
Postup přípravy
1. Mléko ohřejte, rozpusťte v něm sádlo, pak ho nechte zchladnout tak, abyste v něm bez problému udrželi prst. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí, mléko a vejce. Míchejte, a jakmile se těsto začne spojovat, přisypte sůl. Vypracujte nelepivé těsto (bude řidší než klasické kynuté, ale to se spraví) a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
2. Vykynuté těsto propracujte, postupně z něj odebírejte kousky a vytvarujte malé kuličky. Vyskládejte je na pracovní plochu a nechte ještě chvilku dokynout. Mezitím v hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a koblihy osmažte ze všech stran dozlatova. Nechte je zchladnout.
3. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a zchladlé koblihy v ní zčásti nebo celé obalte. Odložte je na mříž- ku nebo plech vyložený pečicím papírem, poprašte zlatým prachem a nechte čokoládu ztuhnout. Pak prach můžete ještě lehce rozetřít prstem. Koblihy jsou nejlepší úplně čerstvé.
Poznámka k receptu
Lehké koblihy v čokoládě jsou ideální dezert na party, kde se všechno jí rukama. Udělejte je ve velikosti sousta, bude to akorát. Zlatý prach můžete samozřejmě vynechat, jídlu i večeru ovšem dodá lesk.
ASI 40 KS
Načítám komentáře...