Zmrzlina s olivovým olejem a bazalkou
Seznam surovin
- mléko 750 mililitrů (plnotučné)
- cukr krupice 115 gramů
- olej olivový 115 mililitrů
- žloutek 9 kusů
- bazalka 1 svazek (malý)
Postup přípravy
1. Otrhejte lístky z bazalky a vložte je společně s cukrem do foodprocessoru a několika pulsy umixujte bazalkový cukr. Pokud to jde ztuha, můžete si pomoci trochou mléka nebo smetany.
2. V rendlíku zahřejte mléko, vlijte do něj umixovaný bazalkový cukr a nechte ho rozpustit. Ve vedlejší misce rozmíchejte žloutky a pomalu, tenkým praménkem k nim přilévejte horké mléko. Míchejte, aby se směs nesrazila. Vraťte zpátky do hrnce na mírný oheň a stále míchejte, směs by měla začít houstnout (že je hotovo, poznáte, když přejedete prstem po stěrce, musí na ní zůstat po prstu stopa).
3. Přes sítko vlijte směs do mísy a co nejrychleji zchlaďte - pomáhá dát ji do vody s ledem. Rychlé zchlazení směsi minimalizuje vznik ledových krystalků. Když je studená, přilijte olivový olej a důkladně rozmíchejte.
4. Dejte ještě společně vychladit, studené vlijte do zmrzlinovače a umíchejte. Pokud zmrzlinovač nemáte, vložte směs do mrazuvzdorné nádoby do mrazáku a v pravidelných intervalech promixujte, dobře to jde ponorným mixérem. Po zhruba třech až čtyřech mícháních (v intervalu 30 - 60 minut) nechte úplně ztuhnout.
Poznámka k receptu
Tohle je zmrzlina ve stylu italského gelata, kam nepatří smetana, ale víc žloutků. Olivový olej je skutečně v chuti znát, tak na něm nešetřete a zvolte skutečně extra panenský, ideálně lehčí a ovocnější typ.
Načítám komentáře...