Aïoli Complet
Seznam surovin
Suroviny:
- brambory 8 kusů (8 - 12 ks, nové)
- mrkev 8 kusů (8 - 12 ks, menší)
- květák 1 kus
- fazolky zelené 400 gramů
- vejce 4 kusy
Česneková majonéza:
- česnek 3 stroužky (3 - 4 stroužky)
- žloutek 2 kusy
- olej olivový 400 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Začněte přípravou česnekové majonézy. Oloupejte česnek a se špetkou soli ho rozdrťte v hmoždíři. Přidejte žloutky, které musí mít pokojovou teplotu, opepřete a 2 - 3 minuty zpracovávejte na hustou, kašovitou hmotu. Tu přendejte do větší misky a nechte asi 5 minut odpočinout. Pak postupujte jako při přípravě klasické majonézy: po kapkách přidávejte olej a neustále šlehejte metličkou. Jakmile hmota začne houstnout, můžete olej přilévat tenkým pramínkem. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechen olej. Česneková majonéza musí být velmi hustá a lesklá, barva bude podle použitého olivového oleje buď žlutá, nebo nazelenalá. Hotovou majonézu uložte do lednice.
2. Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte a oloupejte. Brambory umyjte, uvařte takřka doměkka a nechte pomalu chladnout. Zeleninu očistěte, romanesco rozeberte na větší růžičky, každý druh uvařte zvlášť tak, aby zelenina byla na skus, postačí pár minut. Zeleninu sceďte a krátce zchlaďte proudem studené vody, abyste zastavili zbytkový var. Vejce a brambory rozkrojte a spolu se zeleninou naaranžujte na velký talíř. Podávejte s česnekovou majonézou.
Poznámka k receptu
Tradiční jednoduchý provensálský pokrm sází na čisté chutě sezonní zeleniny, kterou rafinovaně doplní intenzivní česneková majonéza, tedy aïoli. Obvykle se podává na velkém oválném talíři, z něhož si stolovníci sami nabírají. Použít můžete kousky nejrůznější zeleniny, my nabízíme tradiční verzi.
Načítám komentáře...