Alpský nákyp
Seznam surovin
- máslo 120 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- pivo světlé 150 mililitrů
- vejce 3 kusy
- sýr tvrdý 120 gramů (např. Bergkäse)
- tuk (na vymazání formiček)
- strouhanka (na vysypání formiček)
- směs listových salátů (k podávání)
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Z másla a mouky připravte hladkou jíšku. Asi 5 minut ji restujte a poté k ní za stálého míchání přilijte pivo, znovu vařte zhruba 10 minut a pak odstavte ze sporáku.
2. Do vychladlé jíšky vmíchejte žloutky a dvě třetiny najemno nastrouhaného sýra, lehce ji osolte a opepřete.
3. Do směsi opatrně zapracujte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček.
4. Pečte v troubě předehřáté na 170°C, až nákyp na povrchu zezlátne. Asi 5 minut před koncem pečení ho pak posypte zbylým sýrem.
5. Podávejte nejlépe s míchaným salátem.
Poznámka k receptu
Velmi prosté jídlo z mála surovin, ovšem připravené vysoce elegantním způsobem.
Načítám komentáře...