ČOČKOVÁ SEKANÁ SE SLUNEČNICÍ A DÝŇOVO-RAJČATOVÝM KEČUPEM
Seznam surovin
Na kečup:
- dýně 350 gramů (Hokkaidó)
- sůl mořská 1 lžička
- paprika zauzená 1 lžička
- česnek 3 stroužky
- rajčata 3 kusy (zralá)
- tymián 1 lžička
- ocet jablečný 2 lžíce
- cukr třtinový 2 lžíce (tmavý)
- pepř
Na sekanou:
- semínka slunečnicová 100 gramů
- čočka zelená 200 gramů (velká)
- bobkový list
- semínka 3 lžíce (lněná)
- ovesné vločky 120 gramů
- sezamová pasta Tahini 1 lžíce
- olej olivový 5 lžic
- cibule 2 kusy (menší)
- celer 1/2 kusu
- mrkev 1 kus (větší)
- mouka celozrnná 2 lžíce (pšeničná)
- česnek 3 stroužky
- droždí 1 lžíce (lahůdkvé)
- majoránka (sušená)
- sůl
Postup přípravy
Na přípravu kečupu:
vydlabanou dužinu dýně nakrájíme na malé kostky, zalijeme 400 ml vody, osolíme a vaříme 10 minut. Přidáme uzenou papriku, na plátky nakrájený česnek, na kostky nakrájená rajčata, tymián, ocet, cukr, pepř a opět dusíme asi 15 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout.
Na sekanou:
slunečnici namočíme den předem, aby semínka pěkně změkla. Čočku vaříme ve slané vodě spolu s bobkovým listem doměkka dle návodu a druhu čočky. Uvařenou čočku důkladně scedíme a nasypeme do velké mísy. Ta by měla být dostatečně velká, protože v ní budeme míchat celou sekanou. Ovesné vločky nahrubo umeleme a spolu se lněným semínkem zalijeme 150 ml vody. Přidáme lžíci tahini, zamícháme a necháme nabobtnat. Na oleji osmahneme dorůžova cibuli, přidáme najemno nakrájený celer a mrkev a opět chvíli smažíme. Zalijeme malým množstvím vody a několik minut podusíme, až se voda vyvaří. Zeleninovou směs vsypeme do připravené mísy s čočkou. Přidáme namočený len s vločkami, mouku, ochutíme solí, česnekem a zasypeme lahůdkovým droždím a sušenou majoránkou. Důkladně rozmícháme, můžeme zlehka promnout rukama, aby se sekaná pěkně spojila. Přesuneme do podélné formy vyložené pečicím papírem, dostatečně upěchujeme a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 15 minut. Svrchní vrstvu potřeme kečupem a opět dáme péct na 30–35 minut. Po vyjmutí z trouby necháme sekanou asi 15 minut uležet, bude se lépe krájet.
Načítám komentáře...