Cuketové smaženky
Seznam surovin
- cuketa 2 kusy (středně velká i se slupkou)
- cibulka jarní 2 kusy (nakrájená na tenké plátky)
- vejce 1 kus (lehce prošlehané)
- mouka pšeničná hladká 1/2 hrnku
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- olej (rostlinný na smažení)
- smetana zakysaná (promíchaná s rozdrceným česnekem, trochou soli, citronové šťávy a pepře + skrojky citronu k podávání )
- sůl
- pepř barevný
Postup přípravy
1. Cuketám odkrojte konce a pak je na hrubo nastrouhejte. V míse je promíchejte se solí a nechte asi 10 minut stát.
2. Poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu (nejlépe rukama na cedníku, nebo zabalené do čisté utěrky).
3. Vraťte je do mísy a ochutnejte, jestli je není třeba dosolit (většina soli se vypláchla už při vymačkávání vody). Vmíchejte k nim cibulku, vejce a čerstvě namletý pepř. Nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva.
4. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje. Do pánve klaďte hromádky cuketové směsi (pánev nepřeplňujte, abyste mohli placičky pohodlně otočit). Trochu je zploštěte naběračkou a smažte 3 až 4 minuty stále na středním plameni, až začnou u okrajů zlátnout. Obraťte je a osmažte i po druhé straně. Na papírových ubrouscích z nich odsajte tuk a pak smaženky ještě přesuňte na plech.
5. V troubě předehřáté na 180°C je ještě 10 minut nechte dojít, aby byly křupavější. Podávejte s ochucenou smetanou nebo jogurtem a citronem k zastříknutí.
Poznámka k receptu
V zemi milovníků bramboráků a karbanátků je jejich cuketová verze vítaným přírůstkem do rodiny. Podobný recept najdete v řecké kuchyni, která má cukety také v oblibě.
TIP: Pokud chcete podávat smaženky jako hlavní jídlo, doplňte je vařenými, šťouchanými nebo v troubě pečenými bramborami. Můžete je ještě podávat se smaženým nebo ztraceným vejcem a s čerstvým pečivem. Hotové smaženky vydrží den či dva v ledničce, a pokud je zmrazíte, i několik měsíců – celkem se vyplatí, zvlášť v létě, připravit jich větší množství a část zmrazit. Nechte je pak povolit a krátce opečte na plechu v troubě.
Načítám komentáře...