Frittata se zeleninou
Seznam surovin
- chřest 1 svazek (zelený)
- rajčata 2 kusy
- brambory 2 kusy (menší vařené)
- cuketa 1 kus (malá)
- vejce 10 kusů
- smetana na vaření 3 lžíce
- pórek (3 cm bílé části)
- česnek 2 stroužky (nakrájený na plátky)
- sýr Mozzarella 125 gramů
- sýr Parmezán 3 lžíce (nastrouhaný)
- máslo 1 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
1. Chřest oloupejte a spodní dřevnatou část odřízněte a vyhoďte. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji, vložte do ní chřest a asi 1 až 2 minuty povařte. Vyndejte ho rovnou do misky s vodou a ledem (tím okamžitě zastavíte proces vaření a chřest zůstane krásně zelený a křupavý). Zhruba po 2 minutách chřest vyjměte, nechte ho okapat a nakrájejte šikmo na plátky.
2. Rajčata nařízněte u stopky nožem do kříže, vložte na 1 minutu do horké vody (klidně do té, která zbyla po chřestu), vyjměte je a oloupejte slupku. Vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na kostičky. Brambory a cuketu nakrájejte na kostičky zhruba o velikosti 1 x 1 cm. Vejce rozklepněte do mísy, osolte, opepřete a rozšlehejte se smetanou.
3. Gril rozehřejte na 180 °C. Ve větší pánvi orestujte na oleji cuketu. Přibližně po 3 minutách přidejte pórek, brambory, chřest a nakonec česnek. Zalijte vaječnou směsí, poklaďte plátky mozzarelly a posypte rajčaty a parmazánem. Během pečení přidávejte po obvodu pánve máslo a pánev pak stáhněte ze žároviště tak, aby se frittata pomalu pekla. Přiklopte gril a pečte 10 až 15 minut, až vejce ztuhnou.
FRITTATA KROK ZA KROKEM
1. V pánvi orestujte na rozehřátém oleji cuketu, zhruba po 3 minutách přidejte pórek a ostatní přísady. Zelenina se lehce opeče a zachová si barvu.
2. Do pánve rovnoměrně vlijte vaječnou směs. Pánví můžete jemně zakroužit, aby vaječná směs zcela pokryla zeleninu.
3. Ještě tekutou vaječnou směs posypte kostičkami rajčat a parmazánem a poklaďte plátky mozzarelly. Pečte přímo na žárovišti, až vaječná směs začne tuhnout.
Poznámka k receptu
Zkuste si vaši oblíbenou vaječnou omeletu vylepšit o pár luxusních surovin! Sezona chřestu vrcholí, proč ho do ní nepřidat? A protože frittata je doma v Itálii, nesmí v ní chybět ani mozzarella a parmazán!
Načítám komentáře...