Graham
Seznam surovin
Kvásek:
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- mouka 2 lžíce (hladká)
- cukr krystal 1 lžíce
- mléko 3 lžíce
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (celozrná)
- mléko 500 mililitrů
- sůl 1 lžička
- tuk (na vymazání formy)
- mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy
1. KVÁSEK: V misce promíchejte droždí s moukou, cukrem a vlažným mlékem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.
2. TĚSTO: Přisypte mouku, podle potřeby dolijte vlažné mléko, osolte a va- řečkou vypracujte nepříliš tuhé těsto.
3. Přendejte je do vymazaných forem a naplňte asi do poloviny, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4. Troubu rozpalte na 200 °C. Formy s vykynutým těstem vložte do trouby a prudce pečte 15 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte ještě 40 minut. Asi 5 minut před dopečením potřete povrch vodou.
5. Hotový chléb opatrně vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Poznámka k receptu
+10 min. kynutí kvásku + 40 min. kynutí chleba
Načítám komentáře...