Gratinovaný květák se sušenými rajčaty
Seznam surovin
- květák 1 kus
- sůl
- olej 1/3 decilitru
- máslo 20 gramů
- rajčata sušená 80 gramů (nakládaná v oleji)
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- mléko 3 decilitry
- muškátový květ 1 špetka
- pepř černý (mletý)
- žloutek 2 kusy
- sýr 200 gramů (nastrouhaný)
Postup přípravy
Květák očistíme, rozebereme na menší růžičky, vhodíme je do vroucí osolené vody a povaříme 5 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat.
V kastrůlku rozehřejeme olej s máslem a olejem ze sušených rajčat. Přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným mlékem, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem, odstavíme ji z ohně a vmícháme do ní žloutky a nastrouhaný sýr.
Růžičky povařeného květáku rozdělíme do čtyř zapékacích misek tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Přelijeme je připravenou zapékací omáčkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
Nakonec každou porci posypeme nakrájenými sušenými rajčaty.
Poznámka k receptu
Květák můžete připravit i ve velké zapékací míse, ale pokud použijete menší jednoporcové zapékací misky, můžete ho v nich i podávat a květák tak zůstane déle teplý.
Načítám komentáře...