Grilovaný seitan s rajčatovou salsou
Seznam surovin
- seitan 400 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- rajčatová passata 1 lžíce (hustá rajčatová šťáva)
- pepř (mletý)
- sůl
Na salsu:
- rajčata 4 kusy (velká)
- ančovičky 2 kusy
- paprička chilli červená 1 kus
- pažitka (několik stonků)
- sůl
Na ozdobení:
- salát zelený 1 hrst
- šťáva citronová 2 lžíce
Postup přípravy
Seitan nakrájíme na plátky a potřeme je směsí oleje, rajčatové passaty, soli a pepře. Rozložíme je na gril nebo grilovací pánev a krátce je z obou stran ogrilujeme.
Rajčata nakrojíme na vrchu do kříže, krátce je spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nasekáme nadrobno. Na gril (nebo sporák) položíme hlubší pánev nebo rendlík, nasypeme do něj rajčata, přidáme nasekanou chilli papričku a ančovičky, přilijeme asi 1 dl vody a pomalu vše svaříme. Nakonec salsu dochutíme solí a vmícháme do ní nasekanou pažitku.
Grilovaný seitan rozdělíme na talíře, každou porci doplníme listy salátu promíchanými s citronovou šťávou a doplníme miskami se salsou. Podáváme s celozrnným pečivem.
Poznámka k receptu
Seitan, zvaný také pšeničné maso, je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Je velmi výživný a protože svou chutí i strukturou se blíží masu, lze ho tak i upravovat, pouze doba přípravy je kratší.
Načítám komentáře...