Hamburgery s pečeným lilkem a omáčkou aioli
Seznam surovin
- lilek 1 kus
- sůl
- pepř černý (mletý)
- olej olivový
- rajčata 2 kusy (velká)
- houska 4 kusy (na hamburgery)
Na omáčku aioli:
- česnek 2 stroužky
- sůl
- pepř černý (mletý)
- žloutek 2 kusy
- olej olivový 1 decilitr
- ocet vinný 1 lžička
Postup přípravy
Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm, osolíme je a necháme vypotit, abychom je zbavili hořké šťávy. Pak je osušíme, opepříme, opečeme z obou stran v pánvi na olivovém oleji a dáme stranou.
Oloupaný česnek rozdrtíme v hmoždíři se solí a pepřem. Přidáme žloutky a vše utřeme na pastu. Postupně přikapáváme olivový olej a stále třeme (šleháme). Nakonec omáčku dochutíme vinným octem.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Housky rozkrojíme, položíme je řezem dolů na horkou pánev a krátce je opečeme. Pak spodní díly housek potřeme připravenou omáčkou, položíme na ně plátek lilku, pak plátek rajčete, zase lilek a nakonec trochu opraných a odkapaných listů rukoly. Přiklopíme je vrchními díly housek a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Aioli je česneková majonéza, kterou si můžete koupit i hotovou. Ale domácí je domácí. A skvěle ji využijete třeba i do bramborového salátu.
Načítám komentáře...