Houbovec
Seznam surovin
- mléko 2,5 decilitru
- rohlík 6 kusů (tukový)
- vejce 3 gramy
- krupice 50 gramů (pšeničná)
- sádlo 50 gramů (dvě třetiny sádla na restování zeleniny, zbylou třetinu na vymazání misky)
- cibule 1 kus
- houby sušené 2 hrsti
- česnek 4 stroužky
- majoránka 2 lžičky
- pepř černý 1 špetka (mletý)
- strouhanka 1 lžíce (na vysypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Houby zalijeme studenou vodou, necháme 20 minut nabobtnat, pak je ve vodě 15 minut povaříme a vodu slijeme. Vychladlé houby nakrájíme na menší kousky.
Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na dvou třetinách rozpáleného sádla dorůžova, přidáme houby, chvíli podusíme a necháme vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem a rozmělníme.
V misce promícháme vejce, utřený oloupaný česnek, majoránku, sůl, pepř a houbovou směs a po částech vmícháme krupici. Těsto nalijeme do zapékací misky vymazané zbylým sádlem a vysypané strouhankou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 40 minut.
Poznámka k receptu
Vmícháte-li do těsta zvlášť žloutky a zvlášť bílky ušlehané dotuha, bude houbovec krásně nadýchaný. Stejnou službu jako bílkový sníh udělá i prášek do pečiva vmíchaný společně s krupicí do těsta.
Načítám komentáře...