KLASICKÝ HUMMUS A OPEČENÝ HALLOUMI
Seznam surovin
- cizrna 250 gramů (sušená)
- sezamová pasta Tahini 2 lžíce
- voda 70 mililitrů
- olej olivový 120 mililitrů (+ na zakápnutí)
- šťáva citronová 60 mililitrů
- kmín římský 1 lžička (mletý)
- paprika sladká 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- jedlá soda 1 lžička
- sůl himalájská 1 lžička
Halloumi:
- sýr 300 gramů (Hallouumi)
- rostlinný olej (na opečení)
- citron (na zakápnutí)
Postup přípravy
1. Cizrnu namočte do studené vody a nechte máčet asi 12 hodin. Druhý den cizrnu slijte, zalijte čerstvou vodou, přidejte jedlou sodu a vařte asi 1 hodinu doměkka. Sceďte ji a nechte zchladnout.
2. Pak ji přesypte do nádoby vhodné na mixování (nebo do blenderu či sekacího nástavce), přidejte 70 ml vody, asi 100 ml oleje, citronovou šťávu, koření, sůl, tahini, česnek a rozmixujte dohladka. Podle potřeby přidejte olej nebo vodu, aby měl hummus správnou konzistenci.
3. Halloumi nakrájejte na tenké plátky a opečte na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové plátky zakápněte citronem a podávejte k hummusu nebo k babě ganuš.
Poznámka k receptu
Nejlepší hummus podle nás dělá Jana Králiková ze Zásadně zdravě, všechny fígly odkoukala na svých cestách po Izraeli. Tajemství podle ní spočívá v dostatku tekutiny a v přípravě cizrny – ta vařená je mnohem lepší než konzervovaná.
MÁČENÍ CIZRNY 12 HODIN
Načítám komentáře...