Koláč s karamelizovaným česnekem

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Těsto vyválejte na tenkou placku a vyložte jím formu. položte na něj pečicí papír a zatižte fazolemi, čočkou nebo rýží. Odložte do lednice a nechte 20 minut chladit. Pak ho i se zátěží dejte do trouby předehřáté na 180°c a pečte 20 minut. Fazole odstraňte a pečte ještě 5 minut, téměř dozlatova.

2. Než se těsto vychladí a upeče, připravte karamelizovaný česnek: oloupané stroužky dejte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty, potom česnek slijte a osušte. Rendlík důkladně vytřete a rozpalte v něm olivový olej. Česnek chvilku opékejte, pak přilijte 220ml vody a přidejte balzamikový ocet. Vařte 10 minut a dochuťte cukrem, rozmarýnem, částí tymiánu a velkou špetkou soli. Vařte dalších asi 10 minut, dokud se neodpaří všechna tekutina a česnek nebude pokryt tmavým karamelovým sirupem.

3. Na upečené těsto rozdrobte čerstvý kozí sýr a poklaďte ho tenkými plátky vyzrálého sýra. Přidejte karamelizovaný česnek a zakápněte zbylým sirupem. V misce rozšlehejte smetanu, crème fraîche a vejce, směs osolte, opepřete a nalijte ji na koláč tak, aby byl česnek a část sýra stále vidět. Pečte v troubě předehřáté na 160 °c asi 35–45 minut, dokud náplň neztuhne a nezezlátne. Podávejte ozdobený zbylým rozmarýnem. Koláč chutná nejlépe teplý, pokud tedy nějaký zbude, další den ho ohřejte.

Poznámka k receptu

Tenhle koláč jsme odkoukali od yotama ottolenghiho. Původně jsme ho chtěli něčím vylepšit, ale nešlo to – je totiž perfektní. Snad jen pokud vám nevoní kozí sýr, dejte koláči šanci a použijte kravský, i tak bude skvělý.

forma o průměru 28cm

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...