Koláč s karamelizovaným česnekem
Seznam surovin
- listové těsto 400 gramů
- sýr kozí 120 gramů (krémový)
- sýr kozí 120 gramů (vyzrálý)
- česnek 20 stroužků
- vejce 2 kusy
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- smetana 100 mililitrů (crème fraîche)
- olej olivový 1 lžíce
- ocet Balsamico 1 lžička
- rozmarýn 1 snítka (čerstvý)
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl
- pepř
- voda 220 mililitrů
Postup přípravy
1. Těsto vyválejte na tenkou placku a vyložte jím formu. položte na něj pečicí papír a zatižte fazolemi, čočkou nebo rýží. Odložte do lednice a nechte 20 minut chladit. Pak ho i se zátěží dejte do trouby předehřáté na 180°c a pečte 20 minut. Fazole odstraňte a pečte ještě 5 minut, téměř dozlatova.
2. Než se těsto vychladí a upeče, připravte karamelizovaný česnek: oloupané stroužky dejte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty, potom česnek slijte a osušte. Rendlík důkladně vytřete a rozpalte v něm olivový olej. Česnek chvilku opékejte, pak přilijte 220ml vody a přidejte balzamikový ocet. Vařte 10 minut a dochuťte cukrem, rozmarýnem, částí tymiánu a velkou špetkou soli. Vařte dalších asi 10 minut, dokud se neodpaří všechna tekutina a česnek nebude pokryt tmavým karamelovým sirupem.
3. Na upečené těsto rozdrobte čerstvý kozí sýr a poklaďte ho tenkými plátky vyzrálého sýra. Přidejte karamelizovaný česnek a zakápněte zbylým sirupem. V misce rozšlehejte smetanu, crème fraîche a vejce, směs osolte, opepřete a nalijte ji na koláč tak, aby byl česnek a část sýra stále vidět. Pečte v troubě předehřáté na 160 °c asi 35–45 minut, dokud náplň neztuhne a nezezlátne. Podávejte ozdobený zbylým rozmarýnem. Koláč chutná nejlépe teplý, pokud tedy nějaký zbude, další den ho ohřejte.
Poznámka k receptu
Tenhle koláč jsme odkoukali od yotama ottolenghiho. Původně jsme ho chtěli něčím vylepšit, ale nešlo to – je totiž perfektní. Snad jen pokud vám nevoní kozí sýr, dejte koláči šanci a použijte kravský, i tak bude skvělý.
forma o průměru 28cm
Načítám komentáře...