Květákový veganský koláč
Seznam surovin
- květák 1 kus
- olej olivový 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- petržel hladkolistá (k podávání)
Těsto:
- ořechy vlašské 70 gramů
- ovesné vločky 75 gramů
- mouka špaldová 170 gramů
- olej olivový 3 lžíce (+ na vymazání formy)
- mléko 5 lžic (rostilnné - ovesné)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý)
Krém:
- olej olivový 2 lžíce
- cibule 2 kusy (střední velikosti)
- česnek 5 stroužků
- mléko 60 mililitrů (rostlinné - ovesné)
- šťáva citronová 3 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Květák rozeberte na menší růžičky a smíchejte s 2 lžícemi oleje a ½ lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby asi na 20 minut, květák by měl změknout a začít zlátnout na okrajích. Během pečení růžičky květáku promíchejte, aby se opékaly rovnoměrně.
2. Zatímco se peče květák, připravte těsto: vlašské ořechy, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, směs by měla mít konzistenci jemné krupičky. Přesypte ji do větší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte. Nakonec po lžících přidejte tekutou složku – olej i rostlinné mléko – a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Pokud je těsto příliš sypké, přidejte trochu vody a oleje. Vzniklé těsto můžete vyválet (ideálně přes potravinovou fólii) a přenést do vymazané formy. Nebo natrhat a do formy jednoduše vmačkat. Pak ho propíchejte vidličkou. Teplotu v troubě snižte na 180 °C, vytáhněte květák a místo něj tam vložte těsto. Pečte asi 15 minut.
3. Připravte citronovou náplň. V pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli. Když začne lehce zlátnout, přidejte nasekaný česnek, ztlumte plamen a restujte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a promíchejte. Obsah pánve dejte do mixéru, přidejte čtvrtinu pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko, trochu pepře a umixujte dohladka.
4. Dodělejte koláč: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a naaranžujte zbylé květákové růžičky. Dejte ještě asi na 30 minut dopéct a před podáváním ho nechte 20 minut zchladnout. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a ozdobte petrželkou.
Načítám komentáře...