Kynuté kouličky
Seznam surovin
Postup přípravy
Mléko zahřejeme. Droždí rozdrolíme do nádoby, přidáme 1/2 lžíce mouky, špetku cukru a 3 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme a v teple pod ubrouskem necháme vzejít kvásek.
Brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se zbylou moukou, solí, vejcem a kváskem. Pomocí vlažného mléka vymícháme tuhé těsto, které necháme v teple kynout 1 hodinu. Potom ho znovu propracujeme, vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na plát 2,5 cm silný. Vykrájíme z něj kolečka o průměru 3 cm.
Kolečka postupně usmažíme ve vyšší vrstvě středně rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Smažením se nafouknou. Usmažené kouličky ihned osušíme na papírové utěrce a vložíme je do pergamenových košíčků. Vršky pokapeme kečupem, posypeme sýrem a cibulkou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Milovníci sladkých pokrmů mohou kečup, sýr a cibulku nahradit marmeládou a nastrouhaným tvarohem a kouličky nakonec pocukrovat moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...