Lasagne z bramborového těsta a kapusty
Seznam surovin
- bramborové těsto 1 balení (hotové, instantní)
- kapusta 1 kus (menší)
- mléko 6,5 decilitru
- sýr Parmezán 80 gramů (nastrouhaný)
- sýr Ementál 80 gramů (nastrouhaný)
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- bazalka 6 listů
- muškátový květ 1 špetka (mletý)
- pepř černý (čerstvě mletý)
- sůl
- mouka bezlepková (na vál )
- máslo (na vymazání)
Postup přípravy
Kapustu očistíme, rozebereme na listy, zbavíme je silných žeber, vložíme do většího množství vroucí osolené vody a krátce povaříme. Ihned je zprudka zchladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Tužší listy pak můžeme ještě lehce naklepat paličkou.
V hrnci rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji polovinou studeného mléka, rychle rozšleháme dohladka a za stálého míchání přivedeme k varu. Přilijeme zbylé mléko, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a zvolna vaříme asi 30 minut.
Vhodnou zapékací formu vytřeme máslem. Bramborové těsto připravíme podle návodu na obalu a rozdělíme ho na 5 dílů. Každý rozválíme na plát silný asi 2 mm o rozměru připravené formy.
Do připraveného uvařeného bešamelu přimícháme nakrájenou bazalku a na dno formy rozetřeme tenkou vrstvu. Přidáme plát těsta, potřeme ho znovu bešamelem, zakryjeme vrstvou listů kapusty, posypeme lehce oběma druhy sýru a znovu zakryjeme těstem. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme všechny pláty těsta. Poslední potřeme už jen vrstvou bešamelu a posypeme
zbylým sýrem.
Lasagne vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Načítám komentáře...