Lilková caponata
Seznam surovin
- lilek 3 kusy
- paprika červená 2 kusy
- rajčata 5 kusů
- cibule červená 1 kus (menší)
- kapary 1 lžička
- víno červené 50 mililitrů
- bazalka 1 hrst (čerstvá)
- semínka piniová 1 hrst
- olej olivový 100 mililitrů
- celer řapíkatý 3 kusy
- tortilla (k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Lilek nakrájejte na drobné kostičky a dejte do většího síta. Osolte, promí chejte a nechte 20 minut stát, aby se vypotil. Nakrájejte papriku na malé kostky, cibuli na tenké měsíčky, rajčata na kousky, celer na plátky. Setřete tekutinu, kterou lilky pustily.
2. V hrnci rozpalte část oleje a 15 minut na něm opékejte lilek, aby zezlátl. Pak ho z hrnce vyjměte, přilijte olej, pokud je třeba, a orestujte cibuli, papriku a celer. Po chvíli přidejte rajčata a do hrnce vraťte lilek. Nakonec vmíchejte kapary, osolte, opepřete a přilijte víno. Přiklopte hrnec a duste asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne a rajčata se částečně nerozvaří. Občas promíchejte, a je-li třeba, podlijte dalším vínem nebo vodou.
3. Než se zelenina dodělá, na pánvi nasucho opečte piniová semínka a natrhejte bazalku. Obojí vmíchejte do caponaty, zakápněte olivovým olejem a podávejte s domácími tortillami. Chutná dobře horká, vlahá i za studena, když se den dva rozleží.
Recept na domácí tortilly najdete zde: https://www.igurmet.cz/recepty/slane/domaci-tortilla-6851/
Poznámka k receptu
I když zbožňujeme tuhle italskou verzi caponaty, v sezoně ji rádi vylepšíme tím, co zrovna najdeme na zahradě. Udělejte to stejně a experimentujte s bylinkami. Nebo přidejte pár cuket či drobných patizonů.
Načítám komentáře...