Lilkové závitky s fetou
Seznam surovin
Závitky:
- lilek 4 kusy
- sýr měkký 200 gramů (Feta)
- olej olivový 2 lžičky
- sůl
- salát (listový k podávání)
Omáčka:
- rajčata sterilovaná 800 gramů (krájená)
- cibule 1 kus (větší)
- česnek 4 stroužky
- olej olivový 2 lžičky
- cukr třtinový 2 lžičky
- oregano 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Lilky umyjte, osušte a podélně nakrájejte na plátky asi 0,5 centimetru silné. Rozložte je na papírové utěrky, důkladně posolte a nechte asi 20 minut „vypotit“. Při opékání nenasáknou tolik oleje.
2. Zatímco se lilky potí, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na oleji v hlubší pánvi, přidejte rajčata, přiveďte k varu, ztlumte oheň na minimum, aby rajčata jen nepatrně probublávala, a pomalu vařte bez poklice asi 15 minut. Obsah by se měl trochu zahustit a tekutina z rajčat zredukovat. Pak přidejte rozdrcený česnek, cukr, oregano a ještě pár minut provařte, osolte a dochuťte pepřem.
3. Vypocené lilky důkladně vysušte papírovou utěrkou, nebojte se na ně trochu víc přitlačit.
4. Na pánvi rozehřejte asi lžíci oleje, postupně opékejte lilky z obou stran do zlatohněda a odkládejte je na papírové utěrky. Průběžně dolévejte do pánve olej, lilky nesmí „plavat“, ale pánev by neměla být suchá.
5. Do každého lilkového plátku zabalte proužek sýru Feta. Na dno zapékací mísy dejte polovinu rajčatové omáčky, na ni naskládejte lilkové závitky a zalijte je druhou polovinou omáčky. Dejte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Podávejte s listovým salátem.
Poznámka k receptu
Opečené lilky a feta - to je ideální pár, který vás přenese do Středomoří. Nesnažte se fetu nahradit balkánským sýrem, ten je příliš slaný a suchý. Receptu sluší jemnost a krémová konzistence fety.
Načítám komentáře...