Listové těsto a trubičky
Seznam surovin
Octové těsto:
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- žloutek 1 kus (+1 vejce na potření)
- rum 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- voda 6 lžic (vlažné)
- sůl 1 špetka
Tukové těsto:
- mouka pšeničná hladká 70 gramů
- máslo 250 gramů (+na potření formiček)
Postup přípravy
1. krok: Suroviny na octové těsto promíchejte nejprve nahrubo vařečkou v míse, pak přemístěte na pracovní plochu a ručně vypracujte pružné a nelepivé těsto podobné nudlovému. Na tukové těsto smíchejte změklé máslo a mouku. Hmotu zabalte do fólie, vytvarujte do tvaru krychle a nechte
zchladit, nejlépe do druhého dne, v ledničce.
2. krok: Na lehce pomoučené ploše rozválejte octové těsto přibližně do tvaru obdélníku. Doprostřed vložte tukové těsto.
3. krok: Překryjte ho cípy octového těsta do tvaru obálky tak, aby bylo celé schované.
4. krok: Rozválejte ho do tvaru obdélníku, otočte o 90° a opět několikrát přeložte. Znovu ho rozválejte a překládejte.
5. krok: Tento postup byste měli zopakovat 8krát až 10krát. Čím víckrát bude těsto přeložené, tím víc vrstev-listů vznikne. Nakonec hotové těsto zabalte do kuchyňské fólie a dejte ho aspoň na tři dny (lépe až na týden) do ledničky.
6. krok: Těsto rozdělte na dvě až tři části. Každou pak rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku. Rádýlkem jej rozkrájejte na asi 3cm široké proužky, které potřete rozšlehaným vejcem.
7. krok: Proužky těsta natáčejte na lehce omaštěné (protáhněte je máslem omaštěnou dlaní) trubičkové formičky (jsou mírně kónické, začínejte od širší strany) tak, aby se jeho hrany lehce překrývaly. Pečte na plechu pokrytém pečicím papírem v troubě předehřáté na 190°C asi 10 minut, až trubičky krásně zezlátnou. Během pečení troubu neotvírejte, těsto by nelístkovalo! Upečené
trubičky nechte zchladnout.
Načítám komentáře...