Mřížkový koláč se špenátem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 100 gramů
- voda
- špenát 300 gramů (čerstvý)
- vejce 3 kusy
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- sůl
- pepř
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání)
Postup přípravy
Hladkou mouku se špetkou soli, změklým máslem a několika lžícemi vody zpracujte na vláčné těsto, zabalte ho do fólie a nechte odpočinout.
Opraný špenát spařte, vychlaďte a nasekejte. V misce rozmíchejte vejce se smetanou, špetkou soli, pepřem a vmíchejte špenát.
Koláčovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Část těsta dejte stranou na mřížky a zbytek vyválejte a vyložte jím formu i s okrajem.
Špenátovou směs nalijte do koláčové formy na těsto. Z odloženého těsta utvořte na koláči mřížku. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 180° C cca 40 minut. Koláč podávejte teplý nebo studený.
Poznámka k receptu
Takto připravený koláč můžete naplnit také nakrájeným a na másle podušeným pórkem.
Načítám komentáře...