Musaka s lilkem
Seznam surovin
- lilek 1 kus (velký)
- olej olivový 6 lžic
- mleté maso 500 gramů (hovězí)
- skořice 1 kus (celá)
- rajčata sterilovaná 1 plechovka (krájená)
- rajčata (několik)
- rajčatový protlak 4 lžíce
- brambory 4 kusy (vařené)
- petrželka velkolistá 2 lžíce (nasekaná)
- jogurt 200 mililitrů (smetanový)
- vejce 1 kus
- sýr Parmezán 2 lžíce (strouhaný + trocha na posypání)
- muškátový oříšek 1 špetka (mletý)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechejte „vyplakat“. Pak plátky osušte papírovou utěrkou a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte 3 lžícemi olivového oleje a vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte 10 minut, poté lilek vyndejte a teplotu snižte na 190 °C.
Mezitím rozpalte v hrnci zbylý olej a orestujte na něm maso. Osolte a přidejte skořici. Po zhruba 5 minutách přimíchejte konzervovaná rajčata, protlak, brambory nakrájené na malé kostky a petrželku. Nechejte 5 minut podusit, a bude-li třeba, ještě dosolte a opepřete.
V misce smíchejte jogurt, vejce, muškátový oříšek a parmazán. Směs přesuňte do zapékací mísy a poklaďte plátky opečeného lilku (můžete navzájem promíchat nebo jen navrstvit na sebe). Přidejte pokrájená rajčata, přelijte jogurtovou směsí a posypejte sýrem. Vložte do trouby a zapékejte, dokud povrch nezezlátne (asi 40 minut).
Musaku můžete servírovat teplou i studenou.
Poznámka k receptu
Výraznější chuti dosáhnete, když použijete mleté jehněčí maso nebo přilijete k masu skleničku červeného vína
Načítám komentáře...