Pečená plněná dýně
Seznam surovin
- dýně 1 kilogram
- rýže 50 gramů
- brusinky 75 gramů
- pistácie 50 gramů
- cibule červená 1 kus
- česnek 2 stroužky
- olivy černé 1 hrst
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- paprička chilli červená 1 lžička (chilli)
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky
- pomerančová kůra 1 kus
- olej olivový 5 lžic
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Odkrojte vrchní část dýně a lžící vydlabejte semínka. Pak vydlabejte ještě část dužiny - potřebujete totiž prostor a část dužiny na náplň. Dužinu, cibuli, jeden stroužek česneku a olivy nakrájejte nadrobno a orestujte na rozpáleném oleji. Přidejte polovinu nasekaného rozmarýnu a ještě krátce opečte. Pak vsypte propláchnutou rýži, brusinky, pistácie a pomerančovou kůru, zalijte vývarem a krátce povařte.
2. Zbylý česnek a rozmarýn dejte do hmoždíře, přidejte chilli, sůl, pepř, skořici, muškátový oříšek, lžíci oleje a rozmělněte na pastu. Vetřete ji dovnitř dýně a vsypte rýžovou směs, pak dýni zvenku potřete olivovým olejem. Přiklopte vrškem dýně a utrhněte tak velký kus alobalu, abyste dýni zabalili do dvou vrstev. Vložte ji do trouby předehřáté na 230 °C a pečte asi hodinu, dokud nezměkne.
Načítám komentáře...