Pečená plněná rajčata
Seznam surovin
- rajčata 8 kusů
- sýr 200 gramů (nastrouhaný, např. Eidam)
- žloutek 3 kusy
- smetana 1 decilitr
- tuk 50 gramů (rostlinný nebo máslo)
- strouhanka 2 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Rajčata omyjeme, osušíme a každé rozkrojíme ostrým nožem na dvě poloviny. Měkké vnitřky rajčat vydlabeme opatrně lžičkou tak, abychom neporušili dužninu na okraji. Vydlabanou dužninu prolisujeme přes síto (tím ji zbavíme semínek) a uschováme.
Nastrouhaný sýr nasypeme do misky, přidáme žloutky a smetanu, směs osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Sýrovou směsí naplníme vydlabané půlky rajčat a vložíme je naplněnou stranou nahoru do pekáčku nebo zapékací mísy.
Rajčata podlijeme prolisovanou dužninou, každé posypeme na povrchu strouhankou a pokapeme rozehřátým tukem nebo máslem. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud povrch nezezlátne. Upečená rajčata rozdělíme na talíře a podáváme s bramborovou kaší nebo pečivem a salátem z čerstvé zeleniny.
Poznámka k receptu
Pokud vám zbylo pečené nebo vařené maso, nasekejte ho nadrobno, okořeňte, smíchejte s vejcem a trochou strouhanky. Touto směsí naplňte rajčata a upečte. Před dopečením rajčata posypte strouhaným sýrem.
Načítám komentáře...