Pečené vdolky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 250 mililitrů
- droždí 1 kostka
- cukr 60 gramů
- máslo 50 gramů (+ trocha na potření)
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 lžička
- švestková povidla
- rum 1 lžíce
- skořice 1 špetka
- smetana zakysaná (šlehačka nebo tvrdý tvaroh)
Postup přípravy
Do mísy nasypejte prosetou mouku a sůl a přilijte vlažné mléko. Přidejte cukr a droždí a nechejte asi 15 minut, aby vzešel kvásek. Pak do mísy přidejte žloutky, citronovou kůru, rozehřáté vlažné máslo a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechejte na teplém místě nakynout.
Z nakynutého těsta vytvarujte válec, a ten nakrájejte na stejně velké kousky. Každý kousek zakulaťte a seshora trochu zploštěte. Vdolky rozložte na plech vyložený pečicím papírem (dodržujte dostatečné rozestupy, aby se vám vdolky nespekly). Zakryjte utěrkou a nechejte ještě asi 20 minut kynout. Pak vdolky potřete rozpuštěným máslem, vložte je do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 15 minut, dokud nejsou krásně zlaté.
Povidla do náplně můžete promíchat se lžící rumu a skořicí. Zchladlé vdolky potřete povidly a ozdobte zakysanou smetanou, šlehačkou nebo nastrouhaným tvarohem.
Načítám komentáře...