Placičky s květákovocelerovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 600 gramů
- sýr Parmezán 160 gramů (strouhaný)
- máslo 300 gramů (studené)
- sůl
- vejce 2 kusy
- mléko 2 lžíce (studené)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Na náplň:
- květák 500 gramů
- celer 500 gramů
- cibule šalotka 10 kusů
- rozmarýn 3 snítky
- olej olivový 1 lžíce
- máslo 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 35 gramů
- mléko 5 decilitrů
- sýr Čedar 120 gramů (nastrouhaný)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Mouku, parmazán, nakrájené máslo a trochu soli smícháme v mixéru, až vznikne drobenka. Přidáme vejce a mléko a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odležet v chladničce.
Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a rozložíme na plech. Přidáme oloupaný celer nakrájený na kousky, oloupané šalotky a rozmarýn, vše pokapeme olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.
V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a mícháme asi 2 minuty. Takto připravenou jíšku zalijeme studeným mlékem, dobře promícháme, zmírníme plamen a vaříme ještě 5 minut. Pak vmícháme čedar, opepříme, osolíme a promícháme.
Do připravené sýrové omáčky přidáme opečenou zeleninu, vše rozmixujeme a necháme zcela vychladnout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 3 mm. Vykrojíme z něj kolečka a rozdělíme na ně zeleninovou směs. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem, přehneme je na půlky a okraje k sobě dobře přitiskneme. Placky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbylým vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Načítám komentáře...