Placičky z červeníé čočky
Seznam surovin
- čočka červená 200 gramů
- kuskus 100 gramů
- vejce 2 kusy
- cibule 1 kus (menší)
- koření chilli 1/2 lžíce (vločky)
- paprika 1 lžíce (mletá)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- petržel hladkolistá 1 hrst
- jogurt bílý 200 gramů
- máta 1 hrst (čerstvá)
- koriandr 1 hrst (čerstvý)
- sůl
- pepř
- olej (rostliný, na smažení)
Postup přípravy
1. Čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka, kuskus připravte podle návodu, obvykle se zalije 2 díly vroucí vody a nechá pod poklicí nabobtnat. Čočku i kuskus nechte zchladnout, mezitím připravte jednoduchý bylinkový dip: mátu a koriandr nasekejte najemno a vmíchejte do jogurtu. můžete dochutit solí a pepřem.
2. Zchladlou čočku a kuskus vsypte do větší mísy a promíchejte. přisypte nadrobno nakrájenou cibuli, protlak, chilli vločky, mletou papriku, nasekanou petržel a lehce promíchejte. pak vlijte rozšlehaná vejce a vypracujte kompaktní hmotu.
3. tvarujte menší placičky, které z obou stran opékejte na troše oleje. podávejte s bylinkovým dipem.
Poznámka k receptu
Takhle připravují červenou čočku v Turecku a dalších východních zemích – s kuskusem a ostrým chilli. Nejlíp chutnají jen tak – s trochou bylinkového jogurtu, který příjemně tlumí pikantní chuť.
Načítám komentáře...