Pohanka s hummusem a pečenou mrkví
Seznam surovin
- pohanka 280 gramů
- cibule 1 kus
- vývar zeleninový 500 mililitrů
- mrkev 2 kusy (svazků, mladých)
- olej olivový 3 lžíce
- sirup javorový 2 lžíce
- klíčky (k podávání)
Hummus:
- cizrna 670 gramů (sterilovaná)
- sezamová pasta Tahini 4 lžíce
- olej olivový 3 lžíce (+ k podávání)
- kmín římský 1/2 lžičky (mletý)
- česnek 2 stroužky
- citron 1 kus (šťáva z něj)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte). Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen „starou“ skladovanou, nakrájejte ji šikmo asi na 2 cm velké špalíčky. Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým sirupem a osolte. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud povrch mírně nezkaramelizuje.
2. Připravte hummus. Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, ½ lžičky soli, česnek a 125 ml ná- levu z konzervy či vody mixujte tak dlouho, dokud není směs hladká. Před podáváním ji můžete posypat oblíbeným kořením (například mletým římským kmínem nebo uzenou paprikou) a zalít olivovým olejem.
3. Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce, zalijte 500 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut, dokud není pohanka měkká a nevstřebá všechen vývar. Neměli byste ji ale rozvařit, musí zůstat na skus. Podle potřeby přilijte trochu vody nebo vývaru.
4. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není měkká. Poté ji i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky. Na talíře nandejte pohanku, na ni hummus, pak několik kousků mrkve a jídlo posypte čerstvými klíčky.
Načítám komentáře...