Pohankové karbanátky
Seznam surovin
- pohanka 1,5 hrnku
- vejce 1 kus
- cibule 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- zelí kysané 200 gramů
- sůl
- pepř černý (mletý)
- majoránka
- strouhanka (podle potřeby)
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Pohanku uvaříme (viz Poznámka redakce), necháme vychladnout a nasypeme ji do mísy.
K pohance přidáme vejce, oloupané cibule nakrájené na kostičky, rozmačkaný česnek a nakrájené kysané zelí. Směs osolíme, opepříme, ochutíme ji majoránkou a přisypeme tolik strouhanky, abychom mohli vypracovat tvárné těsto.
Z těsta vytvarujeme malé karbanátky, obalíme je ze všech stran ve strouhance, vložíme je do pánve s dostatečným množstvím rozehřátého oleje a usmažíme je z obou stran dozlatova.
Poznámka k receptu
Karbanátky podávejte například s bramborovou kaší, vařenými novými bramborami nebo pečivem a se salátem z čerstvé zeleniny.
Jak uvařit pohanku: Světlou pohanku stačí jednou proprat v teplé vodě. Má-li barvu tmavě hnědou, důkladně ji promněte a vodu při propírání několikrát vyměňte. Propranou pohanku zalijte v hrnci vodou v poměru 1 díl pohanky a 1,5 dílu vody. Přiveďte k varu a povařte asi 3 minuty. Hrnec zakryjte dobře těsnící poklicí (případně ho ještě zabalte do utěrky nebo uložte do peřin) a pohanku nechte asi 15 minut stát. Pak je připravena k další kuchyňské úpravě.
Načítám komentáře...