PÓRKOVÝ KOLÁČ S KOZÍM SÝREM
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 220 gramů (studené + na vymazání formy)
- voda 6 gramů (ledová)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- vejce (na potření)
Náplň:
Postup přípravy
1. Nejprve připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, osolte ji, přidejte na kostky nakrájené máslo a vypracujte prsty drobenku. Po troškách přilévejte vodu a rychle vypracujte hladké, dobře tvarovatelné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout.
2. Brambory oloupejte a spolu s pórkem nakrájejte na tenká kolečka. Ve větší pánvi rozpalte máslo, orestujte brambory, a když začnou zlátnout, přisypte i pórek. Můžete přidat i snítku tymiánu či majoránky.
3. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto rozdělte na poloviny, jednu rozválejte na tloušťku 3 mm a přeneste do formy. Prsty ho dotvarujte, aby k formě přilnulo, přečnívající části odřízněte. Na těsto naneste kozí sýr, posypte větší částí bylinek (zvlášť pokud jste je nepřidali k pórku) a na něj vsypte zchladlou náplň z pánve. Zbylé těsto rozválejte a vykrájejte z něj tenké proužky. Přes náplň vytvořte pomocí proužků mřížku a potřete ji rozšlehaným vejcem. Formu dejte do trouby a pečte buď 30 minut, nebo dokud nebude těsto zlaté. Podávejte teplé, koláč je ale skvělý i studený
Poznámka k receptu
I když si pórek i při tepelné úpravě udrží typické aroma, obvykle trochu zesládne. Díky tomu si skvěle rozumí s výraznějšími sýry. Kromě kozího zkuste i nějaké plísňové. A pokud si potrpíte na křupavost, přidejte hrst oblíbených ořechů.
FORMA O ROZMĚRU 20x20 CM
Načítám komentáře...