Rizoto s medvědím česnekem
Seznam surovin
- olej olivový 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- cibule šalotka 1 kus
- rýže krátkozrnná 250 gramů (Arborio nebo jiná kulatozrnná)
- víno bílé 150 mililitrů (suché)
- vývar 750 mililitrů (hovězí nebo drůbeží)
- sýr Mascarpone 125 gramů
- ořechy piniové 50 gramů
- medvědí česnek
- sýr tvrdý 50 gramů (Parmezán)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V širší pánvi nechte na oleji s máslem zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.
2. Přisypte k ní rýži a míchejte, až se dobře obalí tukem s cibulí šalotkou. Pak přilijte víno a za stálého promíchávání ho nechte částečně vsáknout do rýže a částečně odpařit. Až se všechna tekutina odpaří, přilijte k rýži jednu až dvě sběračky horkého vývaru. Stále promíchávejte a postupně přilévejte další várku horké tekutiny - vždy, když se ta předchozí zcela vyvaří. Na jiné pánvi nasucho opražte piniová jadérka a dejte je stranou.
3. Asi po 15 minutách varu přidejte k rýži část nakrájeného česneku a ještě asi 5 minut společně vařte. Po 20 minutách by rýže měla být již uvařená tzv. na skus.
4. Vypněte oheň a mimo něj k rizotu vmíchejte mascarpone (můžete ho nahradit asi 2 až 3 lžícemi másla), které mu dodá krásnou krémovitost, a většinu najemno nastrouhaného sýra. Pokud je třeba, rizoto osolte a opepřete. Jednotlivé porce ozdobte pořádnou porcí zbylého, čerstvého, najemno nakrájeného česneku, piniemi a případně také hoblinkami sýra.
Poznámka k receptu
Italské rizoto můžete nyní zahalit do voňavého kabátku ze zelených lístků medvědího česneku, který si natrháte v lese, nebo dokonce i v městském parku!
Načítám komentáře...