SALÁT S BRAMBORAMI A ČOČKOU
Seznam surovin
- brambory 600 gramů
- čočka 300 gramů (drobnozrnná uvařená nebo sterilovaná)
- špenát 200 gramů
- olej olivový 2 lžíce (+ na zakápnutí)
- kopr 1/2 svazku (čerstvý)
- sůl
Zálivka:
- olej olivový 6 lžic
- kopr 3 lžíce
- pažitka 2 lžíce
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- hořčice dijonská 1 lžička
- med 1 kulička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory vydrhněte kartáčkem a neoloupané vařte v osolené vodě dopoloměkka, pak je sceďte, přesypte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut (pokud jsou opravdu malé, můžete je péct i bez předvařování, bude to ale trvat asi hodinu).
2. Připravte zálivku: prošlehejte olivový olej, ocet, med a hořčici, podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte nasekané bylinky. Pak v pánvi rozpalte olej a orestujte na něm čočku, přidejte špenát, nechte ho zavadnout a smíchejte s bramborami a zálivkou. Ozdobte koprem a podávejte.
Poznámka k receptu
Pečené brambory a čočka v salátu nemohou zklamat, je ale nutné mít k nim dokonale ochucenou zálivku. Příště zkuste použít čočku odrůd Beluga nebo Puy, jsou také skvělé.
Zatímco při vaření můžete čerstvé bylinky nahradit sušenými, v salátech jsou nepostradatelné. Pokud jimi jen zdobíte, odvažte se, s bylinami se totiž dá zacházet podobně jako se špenátem či polníčkem. V kroupovém salátu s květákem by mělo být bylin objemově skoro stejně jako krup a výrazný podíl by měl zaujímat i kopr v bramborovém salátu s čočkou, tady ale množství závisí i na tom, jak je výrazný a jak silnou chuť snesete.
Načítám komentáře...